Banker pumpe milliarder for at berolige markederne

Fed slutter sig til globale bud til lette kreditkrise

Federal Reserve og centralbanker rundt om i verden i går tog den ekstraordinære skridt af pumpe mere end 100 milliarder dollar i finansielle markeder hjemsøgt af en kreditkrise, den største sådanne indgreb siden 11. September terrorismen angreb.

I en sjælden offentlig erklæring sagde Fed det ønskede at sikre finansielle markeder havde penge nok til at fortsætte med at fungere på en ordentlig måde.

“I omstændighederne,” Fed sagde, banker “kan opleve usædvanlige finansieringsbehov på grund af forskydninger i penge og kredit markeder.”

Finansmarkederne reagerer tilsyneladende natten til den skurrende afslutningen på en æra af lette penge, når højere risiko låntagere nød næsten uhindret adgang til enorme summer på lave renter. Markedet for subprime realkreditlån, at personer med mindre end perfekt kredithistorie, krakket først og er stadig de mest alvorligt svækket, men andre former for kredit som corporate junk obligationer og pantebreve opbakning kommerciel ejendomsret er også under tvang.

Hidtil, viser centralbankfolk strategi af hurtige, alvorlig intervention tegn på arbejde. Tidligere i går, europæiske aktiemarkeder sendt tab af så meget som 3 procent, og det syntes amerikanske markeder vil følge trop, da Dow Jones industrial average begyndte dagen med 212-punkt tilbagegang. Men som Fed pumpet penge ind i det amerikanske system gennem dagen, lagre begyndte at rally, og Dow sluttede dagen nede lige 31.14 point, på 13,239.54. Trods de enorme, pludselige investor angst og vilde marked gyrations og tab endte Dow faktisk ugen–lige netop–med en 0,4% gevinst.

“Inden for aktiemarkedet har der været massive dislokation, og Fed leveres alle lidt plads til at slappe af,” sagde Kevin Cronin, chief investment officer hos Putnam investeringer i Boston. Hvis långivere havde været i stand til at fortsætte med at yde kredit, han sagde, ville så renten har eksploderet, potentielt fører til en omfattende reduktion i den økonomiske aktivitet.

Fed “ønskede at lade luften ud af ballonen,” sagde Cronin.

Fed i går lånte 38 milliarder dollars til amerikanske banker til at hjælpe dem med finance credit og långivning, på toppen af en lignende $24 milliarder amerikanske regulator leveres torsdag. Tidligere i går, taget centralbankerne i Europa, Japan, Asien og Canada lignende initiativer.

De centralbanker handlinger aktiveret långivere at have nok penge til rådighed for lån til investorer til at købe, sælge eller holde værdipapirer, som de normalt ville. Uden sådanne yderligere midler medføre en mangel på kredit markeder til at beslaglægge og priser til at gå galt.

“Centralbankdirektørerne gjorde to ting,” sagde Art Hogan, chief marked analytiker hos Jeffries & Co. i Boston. “De tilføjet meget tiltrængt likviditet til markedet og signalerede, at de står på klar for et system, der måske eller måske ikke brug for mere hjælp.”

Flere problemer synes at ankommer dagligt. I går, aktier af landsdækkende finansielle Corp. faldt næsten 3 procent en dag efter den største amerikanske pant långiver sagde kredit problemer blandt sine egne låntagere forværret, og det forventede sværere ved finansiering lån. Separat var aktier i Washington gensidig Inc., store besparelser og lån, faldet 2 procent om dagen efter det sagde, at det står over for risici fra lavere markedets likviditet.

Gårsdagens stock gynger udjævnede tre uger hvor Dow Jones industrial average ofte flyttet på trecifret niveau i hver handel session. Uroen afspejler usikkerhed om finansielle markeder, selv om selve økonomien ser ud til at forblive stabil, ifølge økonomer og handlende.

“Grundlæggende, underliggende inflation, økonomiske vækstrater, amerikanske vækst i beskæftigelsen, er stadig robust,” sagde Nariman Behravesh, cheføkonom i globale indsigt i Waltham. “Markederne er panik lidt, men det er stadig en finansiel historie. Så længe centralbankerne lykkes i beroligende markeder ned, jeg kan ikke se denne spredning til den bredere økonomi.”

Volatiliteten rejser stadig mere langsigtede strategi spørgsmål for Fed. En er, om at sænke rentesatserne, selvom denne uge Fed politiske beslutningstagere valgt at holde deres benchmark udlånsrente på 5,25%, idet inflationen er en større risiko for økonomien end på kreditområdet. Men ved at sænke sin rente, Fed vil gøre det billigere at låne penge. Der ville lette presset på sektoren for fast ejendom og andre investeringer, for eksempel, sænke de samlede omkostninger ved transaktioner som køber en bolig eller refinansiering pant.

Richard Yamarone, cheføkonom i Argus forskning i New York, sagde han mistænkte Fed vil simpelthen forsøge at holde linjen på renten. Det bemærkede han i sin erklæring til markeder i går Fed gjort et punkt at nævne den nuværende rente på 5,25 procent.

“De siger at markederne, ‘ Hør, vi giver dig nogle vejrtrækning værelse, men vi stadig holder sig til vores kanoner'” på renter, Yamarone sagde.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *